Twoja przeglądarka jest stara i nie obsługuje tej strony w poprawnym formacie.
Proszę zaktualizować przegladarkę do nowszej wersji lub wybrać inną z listy poniżej.

FierFox Google Chrome Opera Internet Explorera Safari
Biuletyn Informacji Publicznej Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Pińczowie
Elektroniczna skrzynaka podawcza Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Pińczowie
Program Wspieraj Seniora
A A A
Wersja dla niedowidzących
Kategoria

Aktualności

M-GOPS  w Pińczowie poszukuje wolontariusza do Klubu Senior+ w Gackach, chętnego do pomocy w organizacji czasu wolnego seniorów.Wszelkie informacje można uzyskać na miejscu w Klubie Senior + bądź pod adresem mailowym: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Podpisujemy umowę wolontariacką i wystawiamy stosowne zaświadczenie !

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2020

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – sierpień 2021, a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI:  grudzień 2020 – sierpień 2021
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności……… [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa ………………, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2. Sposób kwalifikacji:
• OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
• OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
• OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].
 

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

1. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 42,27 kg w tym:

NAZWA ARTYKUŁU                              ILOŚĆ SZTUK NA OSOBĘ       OPAKOWANIE JEDNOSTKOWE (KG/L)          ILOŚĆ KG NA OSOBĘ

CUKIER BIAŁY                                                           4                                                   1                                                               4,00

BURACZKI WIÓRKI                                                   4                                                 0,35                                                            1,40

FASOLKA PO BRETOŃSKU                                     3                                                 0,5                                                               1,50

 HERBATNIKI MAŚLANE                                          2                                                 0,2                                                               0,40

GROSZEK Z MARCHEWKĄ                                     8                                                 0,4                                                               3,20

MUS JABŁKOWY                                                     2                                                  0,72                                                             1,44

KASZA JĘCZMIENNA                                              3                                                  0,5                                                               1,12

KONCENTRAT POMIDOROWY                              7                                                  0,16                                                             1,12

MAKARON JAJECZNY                                           10                                                 0,5                                                               5,00

MLEKO UHT                                                            7                                                    1                                                                7,00

OLEJ RZEPAKOWY                                                4                                                   1                                                                  4

PASZTET DROBIOWY                                           2                                                  0,16                                                              0,32

PŁATKI OWSIANE                                                 2                                                    0,5                                                              1,00

POWIDŁA ŚLIWKOWE                                          5                                                   0,3                                                              1,50

FILET W OLEJU                                                    7                                                   0,17                                                             1,19

RYŻ BIAŁY                                                            2                                                     1                                                                 2,00

SER PODPUSZCZKOWY                                    4                                                    0,4                                                               1,60

SZYNKA DROBIOWA                                           8                                                   0,3                                                                2,40

SZYNKA WIEPRZOWA                                        4                                                   0,3                                                                1,20 

MIÓD NEKTAROWY                                            1                                                    0,5                                                                0,50

2. Paczka żywnościowa  to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3]  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2020 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2020.
3. Posiłek  to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
4. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2020 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 70% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 29,59kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
5. W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.
6. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
7. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji  żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. 
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
• warsztaty kulinarne; 
• warsztaty edukacji ekonomicznej;
• warsztaty dietetyczne;
• warsztaty niemarnowania żywności,
• inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących
Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
• włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
• grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
• pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
• pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
• wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

Źródło: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2020

 KOORDYNATOR DO SPRAW DOSTĘPNOŚCI
Na podstawie art. 14 ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o zapewnieniu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1062) w Miejsko- Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w  Pińczowie Zarządzeniem nr 11/2020 z Dyrektora Miejsko- Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Pińczowie w sprawie wyznaczenia koordynatora do spraw dostępności, wyznaczony został Koordynator do spraw dostępności.

Do zadań Koordynatora do spraw dostępności należy przede wszystkim:
• wsparcie osób ze szczególnymi potrzebami w dostępie do usług świadczonych przez Miejsko- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pińczowie
• przygotowanie i koordynacja wdrożenia planu działania na rzecz poprawy zapewniania dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami przez Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pińczowie, zgodnie z wymaganiami określonymi w art. 6 ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o zapewnieniu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami
• monitorowanie działalności podejmowanej przez Miejsko- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pińczowie w zakresie zapewniania dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami

Kontakt:
Koordynator ds. dostępności w Miejsko- Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w  Pińczowie
Edyta Perła- Skuza tel. 041 234 5012, sekretariat tut. Ośrodka
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

BUDUJEMY STRATEGIĘ ROZWIAZYWANIA PROBLEMÓW SPOŁECZNYCH DLA GMINY PIŃCZÓW
Od ponad miesiąca trwają pracę mające na celu opracowanie Strategii Rozwiazywania Problemów Społecznych dla gminy Pińczów na lata 2021-2027. Konieczność sporządzania tego dokumentu wynika ze standardów europejskich. Będzie on stanowić dla Gminy narzędzie w procesie rozwoju społecznego miasta i gminy Pińczów. Strategia to cele powiązane w sposób ścisły z programami rozwoju regionalnego, ale przede wszystkim cele bliskie oczekiwaniom i potrzebom całej społeczności lokalnej. Spotkania i konsultacje w tym zakresie trwają. Każdy głos w tej sprawie jest ważny, a dialog społeczny jest nieodzownym elementem projektowania Strategii.
Dlatego bardzo gorąco zapraszam wszystkich mieszańców do dyskusji i dzielenia się opiniami, uwagami i potrzebami. Prosimy o wypełnienie formularza ankiety „ Identyfikacja problemów społecznych w Mieście i Gminie Pińczów” ( można dostarczyć ją osobiście lub wysłać mailowo na adres mgops@pinczow com.pl)
Tylko dzięki zaangażowaniu mieszkańców Gminy nasza Strategia będzie nie tylko dokumentem, ale przede wszystkim narzędziem zmiany.

 

 

Andrzej Piekoszewski
Dyrektor Miejsko- Gminnego Ośrodka
Pomocy Społecznej w Pińczowie

 

 Ankieta do strategii

 

Informujemy, iż ze względu na zagrożenia związane z koronawirusem COVID-19 od miesiąca kwiecień 2020 Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej nie będzie realizował wypłat świadczeń rodzinnych, opiekuńczych, wychowawczych i Funduszu Alimentacyjnego w kasie tutejszego Ośrodka.

 

Wobec powyższego bardzo prosimy o dostarczenie do Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Pińczowie numeru rachunku bankowego w celu realizacji wypłaty w/w świadczeń.

INFORMACJA

 

W związku z ogłoszeniem stanu zagrożenia epidemicznego informujemy, iż w celu udzielenia niezbędnych informacji osobom, które potrzebują pomocy, zwłaszcza ludziom starszym, samotnyym oraz niepełnosprawnym M-GOPS w Pińczowie pełni dyżur każdego dnia od godziny 7.30 do 19.30 pod nr telefonu:

 

tel. 41 357 24 32